ONS DOMEIN

De Petrus Wittebrood Hoeve staat in de Vlaamse Ardennen op een domein van 7 hectare.
Je kan een wandeling van 1 km maken als je wit-blauwe bollen volgt, zonder het domein van de Petrus Wittebrood Hoeve te verlaten.

De historische vierkantshoeve met prachtig binnenplein staat aan de straatzijde.
Aan de oostkant van de hoeve ligt de (privé) cottage tuin van de eigenaars.
In de zuidelijke schuur werden de vakantiewoningen gebouwd en deze hebben hun eigen grote, zuidgerichte tuin.

Het terrein glooit dan naar beneden, waar de Munkbosbeek zich bevindt.
In de Munkbosbeekvallei zie je onze ezels, schapen en pony grazen.
Op een ander deel van de weiden grazen enkele tientallen koeien van een boer.

Langs de oude tuinmuur wandel je naar het bos.
Een deel van dit bos werd de voorbije 20 jaar aangelegd, een ander deel is een 17e eeuws bos waar de boerderij vroeger haar kaphout haalde.
In het bos, niet ver van de Munkbosbeek, ligt een poel met kleine waterval.

Als je het brugje oversteekt, stap je van grondgebied Dikkelvenne (Gavere) op grondgebied Dikkele (Zwalm).
Aan de grens van ons bos heb je een prachtig zicht op de kerk, pastorij en oud klooster van Dikkele.

Bekijk onze prijzen per nacht. Tarieven

DE VLAAMSE ARDENNEN

In de Vlaamse Ardennen kan je eindeloos wandelen en fietsen langs plattelandswegen. Het hangt er maar van af hoeveel tijd en conditie je hebt.

Te voet naar de watermolens aan de Zwalm, naar de prachtige scheldevallei, naar idyllische dorpjes als Dikkele, Paulatem, Munte,Velzeke, Roborst,…

Doe maar… er zijn genoeg cafeetjes en eetgelegenheden om tussendoor even te rusten.

Fietsen in de Vlaamse Ardennen is een grenzeloos plezier. Mooi glooiend, en toch niet te zwaar …. Ook voor een familie-fietstrip is deze streek uiterst geschikt !

Een kortere wandeling in de buurt van de hoeve is ook een aanrader : de wandeling langs de ezelshoek (3,5 km) en de wandeling langs de oude steenbakkerij (3 km) geven je een mooi zicht op de onmiddellijke omgeving. En… als je goed rondkijkt, zie je de Petrus Wittebrood Hoeve vanop vele onverwachte plekken tussen de bomen en tegen de heuvel.

Boek nu uw vakantie of stel uw vragen. Contact

FIETSEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN

De Vlaamse Ardennen zijn een paradijs voor fietsers. Voor de echte wielerfanaten liggen de bekende krakers uit de Ronde Van Vlaanderen niet ver af. Op 10 à 15 km liggen de Molenberg, Eikenberg, Varent, Kapellenberg, Steenberg, Wolvenberg, …

Volgende uitgestippelde fietsroutes passeren in de onmiddellijke buurt van de hoeve:

Voor de mountainbikers liggen er uitgestippelde routes vertrekkend vanuit Oudenaarde (37 km), Brakel (22 km), Zottegem (49 km), Kluisbergen (29 km), Geraardsbergen (44 km), Ronse (23 km), Sint-Lievens-Houtem (35 km) en Oosterzele (39 km).

fietsen in de vlaamse ardennen en zwalmstreek

UITVALSBASIS

De Petrus Wittebrood Hoeve ligt op 20 km van het historische en hippe Gent. Een prachtige binnenstad, een bruisende sfeer, veel horeca en musea, je gelooft je ogen niet. Gent is een kosmopolitisch stadje op mensenmaat. In vele toeristische gidsen komt Gent naar voor als één van de grote ontdekkingen voor internationale reizigers. Op minder dan een uur rijden kom je ook in het mooie Brugge, onze hoofdstad Brussel, het boeiende Lille of de modestad Antwerpen. De Belgische kust bereik je ook vlot, met boeiende plaatsen als Knokke, Oostende, Den Haan. Binnen een straal van 100 km heb je vele dieren- en pretparken voor een daguitstap die de kinderen nooit zullen vergeten. Para Daiza, Planckendael, Bellewaerde, Plopsaland, Walibi … teveel om op te noemen.

vakantiewoning dichtbij steden als gent en brugge

EEN HOEVE MET GESCHIEDENIS

De Petrus Wittebrood Hoeve is een oude, gesloten Vlaamse vierkantshoeve. Ze is ideaal gelegen in de rust en het groen van de Vlaamse Ardennen. De hoeve dateert van rond 1670 en is dus quasi 350 jaar oud. In de loop der jaren behoorde de hoeve toe aan de abdij van Ninove en later aan de Sint-Baafsabdij van Gent.

De woning van de hoeve werd verbouwd in de 18e eeuw en heeft sindsdien dit uitzicht behouden. Als je de grote ingangspoort binnenkomt, zie je aan de oostzijde het huis. De andere 3 zijden vormen de stallen. Het mooie binnenplein in kasseien was vroeger de plaats voor de mestvaalt. De stallen rondom behielden hun 17e eeuwse uitzicht. Zo is de paardestal nog volledig intact met hardstenen kribben, en een meterslange ruif waarin het hooi werd gelegd. Merkwaardig en uniek  is de halfopen ruimte in de paardenstal waar de paardenknecht ooit sliep.

De hoeve werd gebouwd op een bron, zo dienden de bewoners niet buiten in de kou om water te gaan. De ruimten in het huis zijn intact gebleven, met houten eiken balken en grote haarden. De oude kleitegels zijn door eeuwenlang gebruik op de meest gebruikte treden uitgesleten.

Ook de rentmeester kamer is nog volledig authentiek. Dit is de mooie kamer waar de rentmeester van de abdij de huur kwam innen. Dit is de enige kamer waar de oude eiken balken werden bepleisterd. Eik was toen een dagelijks materiaal, niets om mee te pronken.

Vanzelfspekend is er veel geleefd en gewerkt in de Hoeve. In de loop der tijden is ze aan de noden en behoeften aangepast. De Petrus Wittebrood Hoeve staat op de voorontwerplijst van beschermde monumenten.

inkom vakantiedomein zwalmstreek
poort en gedicht aan vakantiehoeve in vlaamse ardennen

Petrus Wittebrood Hoeve

Je weet al eeuwen wat zomer geeft
verweerde stenen krijgen kleur
het leven dat makkelijker leeft
in zachte nachten. In geur
van hooi en lange dagen.

Winter, storm, regen kunnen je niet deren
je zag staten, soldaten komen en gaan.
Tijden maken plaats: God voor consumeren,
paard voor tractor, pomp voor kraan
en velden die van villa’s vervagen.

Dit bleef. Hier is gewerkt, gerust, gekust,
gespeeld, verweten, vergeten, gebeden.
Onder jouw dak is geleefd. Dat brengt de rust
van een heden met zicht op verleden
als wortelgrond voor grote bomen.

Zomeravond en op je binnenplein
waar de zon zich strekt over de pannen
is de wereld ver. Is de wereld klein.
De merel fluit me zijn oude plannen,
ik fluit hem onze jonge dromen.

(Koen Moerman, juni 1996)